Čaje - Vodní dýmky / Tea & Shisha Lounge

YERBA MATÉ

Tento legendární povzbuzující nápoj je připravován zaléváním drcených lístků Cesmíny paraguyajské (Ilex paraguariensis), rostoucí v zemích Latinské Ameriky. Nejčastějši popíjeným druhem je Maté zelené známé pod jménem Maté Rancho, na výběr ovšem máme i z dalších variant, např. pražené Maté známé jako Maté Pampero nebo Maté smíchané s citrónovou trávou známé jako Maté Lemon. Odkud se tento proslulý a povzbuzením nabitý nápoj vzal a jak se pěstuje?

Historie

Již před stovkami let popíjeli Maté indiánské kmeny Guaraní žijící na území dnešní Paraguaye, a to nejen díky povzbuzujícím účinkům, ale také pro mnohé další příznivé účinky na náš organismus. Často jej používali při provádění rituálů a podle některých zdrojů fungovalo Maté svého času také jako platidlo. Svoji část historie zde mají jezuité, kteří působili v Paraguay a Maté si velmi rychle oblíbili. Přibližně v polovině 17. století se jim poprvé podařilo Cesmínu kultivovat a založili několik plantáží. Naneštěstí po vyhnání jezuitů veškeré plantáže a znalosti týkající se Maté zanikly a až po roce 1900 opětovně vznikají nové plantáže a továrny na zpracování Maté.

Pěstování Maté

Nikde ve světě se Cesmíně Paraguayské nedaří růst lépe než ve své domovině – Jižní Americe. Drtivá většina produkce pochází z Paraguaye, Brazílie a Argentiny. Lístky se sbírají tradičně ručně z divoce rostoucích stromů nebo se pro sběr pěstuji částečně divoce rostoucí stromy za využití zemědělských postupů nebo se provádí čistě zemědělská produkce. Původní stromy Cesmíny, které dorůstají 15 metrů, se na plantážích nechávají růst do maximální výšky kolem 7 metrů. Před zpracováním musí stromy růst 5 až 7 let, až poté je možné lístky zpracovávat. Ty jsou po sklizni blanšírovány, kdy se během nejvýše 3 minut lístky zahřejí a následně ihned zchladí.

 

Jak se pije Maté

Nejtradičnější způsob popíjení Maté je z kalabasy (vydlabaná tykev) za pomocí kovového nebo bambusového brčka zvaného bombilla, které je opatřené sítkem. V současnosti jsou k dispozici také rozmanité keramické kalabasy, které jsou díky glazuře ideální na přípravu různě ochucených variant Maté.

Příprava Maté

- Do kalabasy nasypeme 20g až 40g Maté  

- Zalijeme 90°C převařenou vodou.

- Necháme 5 minut louhovat.

- Vložíme bombillu.

- Podle chuti můžeme přidat cukr, karamel nebo např. vanilkový cukr.

© 2023 Čajovna Shisha. Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode